Share

Scarile interioare – un element central in unele amenajari

Scarile interioare – un element central in unele amenajari

__Scara este un element foarte important în proiectarea, funcţionarea şi designul casei şi de aceea sunt multe lucruri de care trebuie să se ţină seama în construcţia ei. O scară trebuie să poată face faţă tuturor solicitărilor la care este supusă: greutatea oamenilor, a propriilor elemente componente, dar şi tensiunile determinate de „aşezarea casei” (un fenomen înregistrat în cazul caselor noi) şi, mai ales, de seisme. Nu în ultimul rând, o scară trebuie să fie frumoasă, să constituie un element intrinsec decorativ. Cea mai des întâlnită clasificare a scărilor este aceea după destinaţia şi rolul pe care îl au. Cele mai impresionante sunt scările monumentale, care au un puternic efect decorativ. De regulă, apar în cazul clădirilor cu cel mult două niveluri. Scările drepte sunt lungi, dar au nevoie de o casă a scării redusă. În plus, dacă numărul treptelor este mai mare de 15, se prevede un podest (un nivel intermediar) pentru odihnă, la 8 – maximum 9 trepte. În afară de acest lucru, mai trebuie ştiut că o casă a scării ideală este ventilată şi iluminată natural. În acest scop, ar fi bine ca suprafaţa ferestrelor să fie de cel puţin 1/14 din suprafaţa orizontală a casei scărilor, pentru fiecare etaj în parte. Recurgerea la lumină artificială trebuie făcută doar atunci când chiar nu este posibilă iluminarea naturală.

__Placarea cu piatra naturala a scarilor interioare ale unei locuinte sau ale unui imobil li se pare unora un lux, dar adevarul este ca, din perspectiva cost/calitate/durabilitate, piatra naturala reprezinta unul dintre cele mai potrivite materiale pentru scarile de interior, fiind folosita inca de pe vremea romanilor in acest scop. Nu doar proprietatile ei decorative, varietatea de nuante si modele de care beneficiaza o fac atat de apreciata pentru aceasta parte a casei, ci si rezistenta ei la traficul din acest spatiu, durabilitatea placarii si posibilitatea de a fi combinata decorativ atat cu metale, cat si cu lemn, sticla sau alte materiale care sunt folosite la balustrade ori pentru placarea podelelor din care porneste sau spre care urca scara.

__Lemnul este un material foarte utilizat, din pricina naturaleţei sale, a bunei prelucrabilităţi şi a aspectului estetic. Dintre esenţele din ţara noastră, stejarul este de departe preferatul arhitecţilor şi designerilor, deoarece este rezistent la uzură şi are fibre foarte frumos dispuse. Din păcate, stejarul (şi orice alt lemn, de altfel) arde foarte uşor, iar acest lucru nu este deloc tolerabil la o scară. Prin urmare, este obligatoriu ca lemnul folosit la fabricarea unei scări să fie igni­fugat. În ultima vreme sunt din ce în ce mai căutate scările din metal (inox, fier forjat etc.).

Pentru finisarea treptelor si a scarilor in general exista mai multe tipuri de profile, plinte si elemente decorative. Printre cele mai importante sunt profilele de cant, care permit finisarea muchiei treptei, conferind rezistenta in timp, dar si posibilitatea implementarii de profile antiderapante, care sa impiedice alunecarea pe trepte. Acestea sunt realizate in mod uzual din aluminiu sau metal, dar exista si variante din PVC alb sau colorat.

Profilele antiderapante pot fi achizitionate separat, sunt fabricate din cauciuc si se pot monta pe orice tip de treapta, in cazul in care nu au fost prevazute din constructie, sau in locuri speciale prevazute prin fabricatie.

Pentru finisarea scarilor cu conformatie uzuala exista profile de plinta special create sau se pot folosi plintele obisnuite pentru pardoseli, cu amendamentul ca in cazul scarilor cu un profil complex trebuie sa se acorde o grija deosebita la imbinari.

Profilele decorative, in cazul scarilor, se refera la finisarea contratreptei sau a laturii vizibile. In mod uzual se realizeaza din ipsos si se lipesc pe pozitie odata cu celelalte finisaje. Ca variante de finisare exista si profile din polistiren expandat. Domeniul “scari interioare” in sine este extrem de vast si din pacate nu exista o recomandare universala, existand totusi o multitudine de firme si producatori care sa ofere solutia optima amenajarii interioare pe care o doresti.

Share post:

Comment ( 1 )

Leave A Comment

You must be logged in to post a comment.